Сьогодні більшість ВРХ утримується господарствами населення — майже 66%, і лише 34% припадає на сільськогосподарські підприємства. Про це заявила заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева під час «Ukrainian beef congress» у рамках виставки Ukrainian Food Expo.

Це є стримуючим фактором для виробництва та експорту високоякісної яловичини. З метою розвитку галузі тваринництва в Україні необхідно працювати над її новою структурою.

«Сьогодні для нас розвиток тваринництва в Україні є одним із пріоритетних напрямів. Тому в проекті Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» Мінагрополітики передбачено 2,3 млрд гривень на державну підтримку цього сектору. Але розвиток галузі має бути комплексним. Необхідно створювати базу для підтримки довгострокових проектів, тому що сектор відгодівлі ВРХ та виробництва яловичини не є інвестиціями одного року окупності. А закупівля та реалізація телят та молодняка ВРХ у населення, яка переважає на сьогодні в Україні, не є оптимальною формою бізнесу для галузі тваринництва», — зазначила вона.

Вона додала, що державна підтримка буде спрямована на три ключових напрями: здешевлення вартості будівництва чи реконструкції  тваринницьких ферм і комплексів, здешевлення кредитів на таке будівництво та розвиток генетики й селекційної справи.

За 9 місяців 2017 року збільшився експорт української мороженої яловичини у 1,9 разу й становив 21,6 тис. тонн. Також помітно зріс експорт української живої ВРХ. Цей показник сягнув 51 тис. голів за минулий рік, а головними імпортерами стали Азербайджан і Єгипет. При цьому, на жаль, ми поки що майже не присутні в секторі охолодженої яловичини, який є найбільш привабливим з погляду експорту. Сьогодні разом із нашими колегами з міжнародних організацій, таких, як FAO, IFC, EBRD і Світовий Банк, ми напрацьовуємо конкретні проекти в галузі відгодівлі ВРХ», — зауважила Трофімцева.

За її словами, пріоритетними ринками для розвитку експорту яловичини сьогодні є країни Близького та Середнього Сходу, країни Азії та інші. Наразі між Держпродспоживслужбою та компетентними органами Китайської Народної Республіки (AQSIQ) опрацьовується форма ветеринарного сертифіката щодо експорту української замороженої яловичини до КНР. Також розпочато процес з отримання дозволу на постачання червоного м’яса до ринків КСА, Ізраїлю, Індонезії.

Саме експорт яловичини може стати механізмом запуску галузі в цілому, зважаючи на поки що слабкий внутрішній ринок», — резюмувала заступник міністра.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *