Кукурудза як провідна харчова, кормова і технічна культура на сьогоднішній день  є лідером в інтенсифікації аграрного виробництва. Про це заявив Президент Національної академії аграрних наук Ярослав Гадзало.

 

 

 

 

 

 

Зокрема, він повідомляє, що аграрії нашої країни щороку отримують валовий збір зерна кукурудзи понад 20 млн тонн. Середня врожайність за роки незалежності збільшилася вдвічі та сягнула 5,9 т/га.

«Це дуже непогані результати, але нам є ще над чим працювати. Наприклад, у США стабільно збирають 10 тонн зерна з гектара. В нашій селекції є велика кількість прекрасних гібридів для різних зон вирощування. Добре зарекомендували себе посухостійкі сорти на півдні України, є також сорти, які там же, але в умовах зрошення, дають 15-16 тонн. Наша селекція цілком може конкурувати з провідними іноземними компаніями», — наголосив Ярослав Гадзало.

Крім високих врожаїв кукурудзи, селекціонери досягли стабільного зниження вологості зерна на 0,3% щороку. Це позитивно вплинуло на площі посівів та обсяги виробництва, адже заощаджено чимало коштів на сушці зерна.

«Якщо говорити про нові скоростиглі гібриди, то для кожної сівозміни врожайність зерна збільшується на 3,4 тонни з гектара, а вологість зменшується на понад 4%», — додав Президент НААН.

Загалом до Державного реєстру сортів рослин, придатних до поширення в Україні в 2018 році, занесено 138 гібридів кукурудзи, створених Інститутом зернових культур НААН. Це становить 11% від їхньої загальної кількості. На відміну від багатьох іноземних гібридів, вітчизняні стійкіші до спеки та посухи.

«Наша мета на найближчу перспективу — отримувати до 7,5 тонни зерна кукурудзи з гектара. Зважаючи на наявні посівні площі це майже половина від передбачуваних 80 млн тонн загальнодержавних обсягів», — повідомив Ярослав Гадзало.

Нагадаємо, в Україні зареєстровано гібрид кукурудзи з вмістом крохмалю 73,8%.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *