Згідно з новою доповіддю ООН, зниження світових цін на продовольство у 2019 р. приведе до скорочення вартості глобального імпорту, проте найбільш бідні та вразливі країни не стануть від цього головними вигодонабувачами.

Про це повідомляє на своєму сайті ФАО.

За останніми прогнозами ФАО, у 2019 р. імпорт продовольства у світі скоротиться на 2,5%, і його загальна вартість становитиме $1,472 трлн.

І хоча нижчі питомі витрати на імпорт продовольства дозволяють припустити, що за ту ж суму грошей можна було б купити більше продовольства, цей приріст зводиться нанівець майже у всіх країнах з низьким рівнем доходів і дефіцитом продовольства, чия валюта слабшає по відношенню до долара США, який є основною одиницею розрахунку в міжнародних торговельних операціях.

Від зниження витрат виграють головним чином розвинені країни, в той час як очікується, що вартість імпорту для країн Африки на південь від Сахари зростатиме.

Що подешевшає?

  • Майже половина прогнозованого зниження припадає на каву, чай, какао і спеції.
  • Очікується зниження імпортної вартості рослинних олій.
  • При цьому рахунки за цукор і зернові – незважаючи на зниження міжнародних цін на останні – в цілому залишаться незмінними.

Основні тенденції на ринках продовольчих товарів

ФАО констатує, що Індія і Росія закріпили своє лідерство як найбільші у світі виробники цукру та експортери пшениці, обігнавши Бразилію і США відповідно.

Також відзначено стрімке перетворення Бразилії на найбільшого світового експортера кукурудзи, за 10 років її частка на світовому ринку зросла з менше 1% до понад 25%.

Цукрова галузь – це сектор, в якому міжнародні ціни нижчі за собівартість виробництва практично на всіх ринках. З огляду на це очікується, що Бразилія буде використовувати майже 2/3 свого врожаю цукрової тростини для виробництва етанолу порівняно з 53 % минулого року.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *